EU-vaalit 2019 vedonlyönti: Katso kertoimet ja lue eurovaalit-opas!

EU-vaalit 2019 (eli virallisesti Suomen europarlamenttivaalit 2019 tai kansankielellä myös muodossa eurovaalit 2019) käydään 26.5. ja politiikan vedonlyöntiin erikoistuneet Betsson ja LeoVegas ovat jo julkaisseet niihin kertoimet.

Siirry Betssonille TÄSTÄ, niin saat 100 % bonuksen 100 € asti!

Siirry LeoVegasille TÄSTÄ, niin saat 100 % bonuksen 100 € asti!

Mikä puolue kerää eniten ääniä EU-vaaleissa (LeoVegas):
Kokoomus 2,25
Perussuomalaiset 2,25
SDP 4,00
Keskusta 11,00
Vihreät 26,00
Vasemmistoliitto 34,00
Kristillisdemokraatit 51,00
RKP 51,00

Katso alta Betssonin kertoimet eri ehdokkaiden läpimenolle!

EU-vaalit vedonlyönti tarjoaa mielenkiintoisia kohteita politiikasta kiinnostuneille betsaajille, mutta vedonlyönti ei ole ollut perinteisesti yhtä rajua kuin esimerkiksi eduskuntavaaleissa tai presidentinvaaleissa.

Suuressa kuvassa eurovaalit 2019 vedonlyönti noudattelee luultavasti viime vuosien havaintoja, mutta kasvanut kiinnostus viime eduskuntavaaleihin voi säteillä myös europarlamenttivaaleihin.

Niinpä EU-vaalit 2019 vedonlyönti voi tarjota huikeita tilaisuuksia niitä kyttääville.

Tästä Urheiluviikon eurovaalien vedonlyönti artikkelista löydät seuraavat asiat:

EU-vaalit 2019 vedonlyönti – pikaopas
Äänestystapa – tiedä miten voittaja ratkeaa
Miksi äänestäjät nukkuvat eurovaaleissa?
Mitkä puolueet vahvoilla eurovaaleissa?
Eduskuntavaalien tulokset pohjiksi

Puoluekohtaiset ennusteet EU-vaaleihin 2019
SDP
Perussuomalaiset
Kokoomus
Keskusta
Vihreät
Vasemmistoliitto
RKP
Kristillisdemokraatit
Yhteenveto puolueiden kannatuksesta

EU-vaalit 2019 vedonlyönti: Kiinnostavatko vaalit suomalaisia?
Eurovaalit 2019: Kertoimet povaavat mielenkiintoisia kamppailuja!
EU-vaalien ehdokkaat, jotka eivät ota paikkaa vastaan

EU-vaalit 2019 vedonlyönti – pikaopas

EU-vaalit vedonlyönti poikkeaa selvästi urheiluvedonlyönnistä. Vaaleja kannattaa analysoida erilailla niiden erityispiirteiden takia. Peruslainalaisuudet vedonlyönnistä voit kerrata lukemalla Urheiluviikon vedonlyönti-oppaan.

Alla on pikaopas EU-vaalit 2019 vedonlyöntiin:

Äänestystapa – tiedä miten voittaja ratkeaa

On tärkeää tietää, millä tavoin äänet jaetaan vaaleissa, jotta pystyy arvioimaan tulevien vaalien tuloksia. Eri maissa on eri tyylejä suorittaa eurovaalit. Suomessa vaalien äänet lasketaan d’Hontin menetelmällä. Se on käytännössä seuraava:

 1. Lasketaan yhteen kaikki puolueen saamat äänet
 2. Laitetaan ehdokkaat äänimäärän mukaiseen järjestykseen puolueen sisällä
 3. Eniten puolueen sisällä ääniä saanut ehdokas saa puolueen koko äänipotin, toiseksi tullut saa siitä puolet, kolmanneksi tullut saa kolmasosan ja niin edelleen.

Esimerkki:
Puolue X saa yhteensä 100 ääntä. Sen ehdokas A 100 ääntä, ehdokas B 50, ehdokas C 33 ääntä…
Puolue Y saa 150 ääntä. Sen ehdokas D saa 150 ääntä, E 75 ääntä, F 50 ääntä…

Näin ollen eniten ääniä saaneet ehdokkaat olivat:
D (150 ääntä)
A (100 ääntä)
E (75 ääntä)

Suosittukin henkilö voi siis jäädä rannalle ruikuttamaan ilman puolueen ääniä.

Miksi äänestäjät nukkuvat eurovaaleissa?

Europarlamenttivaalien äänestysaktiivisuus on jäänyt perinteisesti heikoksi.

Yksi suurimmista syistä lienee se, että ihmiset eivät ymmärrä Euroopan päätöksentekojärjestelmästä paljoakaan komissioineen, neuvostoineen ja parlamentteineen.

Järjestelmä onkin sen verran sekava, että äänestäjiä on turha syyttää asiasta. Luultavasti moni parlamenttiin pyrkivä ehdokaskin on hukassa eri toimielinten kanssa ja median edustajat eivät aina tunnu tietävän edes, onko EU:lla presidenttiä vai ei.

Suomalainen media ei ole yhtä hanakasti Brysselissä seuraamassa parlamentaarikkojen toimia kuin Helsingissä kyttäämässä kansanedustajia. Edes vaalien aikana järjestetyt vaaliväittelyt eivät ole yhtä näkyviä kuin muissa vaaleissa.

Euroopan parlamentissa on yhteensä 751 edustajaa, joten riviparlamentaarikko (MEP) on monin verroin näkymättömämpi kuin rivikansanedustaja.

Suomalaiset MEPit eivät ole useinkaan näkyvillä kärkipaikoilla, joten ne eivät aiheuta uutisia. Ja kun uutisia ei tule, ei ihmisten tietämystä ja kiinnostusta pääse syntymään. Tuloksena on noidankehä.

Asiat, joita Euroopan parlamentissa käsitellään, eivät ole siis tuttuja. Ne eivät tunnu koskettavan Suomea yhtä suoraan kuin eduskunnan ja kunnanvaltuustojen asiat.

Tuttuja eivät myöskään ole vaaliliitot. Tietääkö keskiverto äänestäjä mitkä ylipäänsä vaaliliitot Euroopan parlamentissa ovat tai mihin liittoon esimerkiksi Keskusta kuuluu? Osaisiko kaduntallaaja vastata oikein kysymykseen, mikä on ECR?

Mitkä puolueet vahvoilla eurovaaleissa?

EU-vaalit 2019 aiempien äänestysten tulokset.

Perinteisesti puolueet, joiden äänestäjät seuraavat paljon politiikka, ovat saaneet suhteellisen hyvän tuloksen Suomen europarlamenttivaaleissa. Niiden äänestäjät eivät jää nukkumaan yhtä suurissa määrin kuin muiden.

Politiikasta kiinnostuneita äänestäjiä on Kokoomuksella, Vihreillä ja RKP:llä. Lähtökohtaisesti näille puolueille voi odottaa hyvää tulosta eurovaaleissa.

Edellä mainittujen puolueiden kannatus on ollut eurovaaleissa perinteisesti korkeampaa kuin eduskuntavaaleissa.

Jos verrataan vuoden 2014 eurovaalien tulosta vuoden 2015 eduskuntavaaleihin, Kokoomus saavutti peräti 4,4 prosenttiyksikköä paremman tuloksen. RKP:n tulos oli +1,92-prosenttiyksikköä ja Vihreiden +0,77-prosenttiyksikköä.

Jos verrataan vuoden 2009 eurovaaleja vuoden 2011 eduskuntavaaleihin, Kokoomuksen tulos oli +2,83 %, RKP:n 1,81 % ja Vihreiden +5,15 %.

Kun vuoden 2009 eurovaaleja verrataan vuoden 2007 eduskuntavaaleihin, Kokoomuksen tulos oli +0,95 %, Vihreiden +3,94 ja RKP:n +1,52 %.

SDP:n tulos on ollut puolestaan aina heikompi eurovaaleissa kuin eduskuntavaaleissa. Saman trendin voi odottaa jatkuvan myös eurovaaleissa 2019.

Eduskuntavaalien tulokset pohjiksi

Eduskuntavaalit 2019 käytiin vain reilu kuukausi ennen europarlamenttivaaleja. Vaalien tulokset voi hyvin ottaa pohjaksi eurovaalien tuloksien ennustamiseen.

Tämän jälkeen tuloksia kannattaa lähteä muokkaamaan ottaen huomioon EU-vaalien erityspiirteet. Erityispiirteet liittyvät lähinnä äänestyskäyttäytymiseen, kuten edellä olevassa kappaleessa on käyty läpi. Ne eivät liity niinkään asiakysymyksiin.

Älä usko niitä lehtien ”asiantuntijoita” joiden mukaan äänestäjä osaisi tehdä eron EU-vaalien ja eduskuntavaalien välillä asiakysymyksissä. Todellisuudessa ihmiset äänestävät todella paljon yksinkertaisimmilla kriteereillä kuin poliittiset kommentaattorit kuvittelevat.

Monesti äänestäjät äänestävät yleisesti samanlaisen ajatusmaailman omaavaa henkilöä. Heidän ei tarvitse tietää tarkalleen, mistä asioista päätetään missäkin instituutiossa. He luottavat, että sellaiset henkilöt ovat samalla aaltopituudella muissakin asioissa.

Esimerkiksi ehdokas, joka kannattaa tiukempaa kuria kouluihin, käy hyvin samaa mieltä olevan äänestäjän eurovaalien ehdokkaaksi, vaikka Euroopan parlamentissa ei päätetäkään Suomen koulujärjestelmästä.

Ajankohtaiset ja pinnalla olevat asiat ovat siis tärkeitä myös EU-vaaleissa 2019, vaikka ne eivät liittyisi suoraan Euroopan parlamentissa päätettäviin asioihin.

Puoluekohtaiset ennusteet EU-vaaleihin 2019

Alle on kirjattu puoluekohtaiset ennusteet 2019 EU-vaaleihin. Ennusteiden yhteydessä on kirjoitettu analyysiä puolueiden kannatuksen muodostumisesta.

SDP

SDP:n EU-vaalit 2019 ennuste: 14,63 % äänistä.
Ennuste: 4. suurin puolue
SDP:n kerroin suurimmaksi puolueeksi: 4,00
Ota 100 % bonus 100 € asti ja lyö vetoa LeoVegasilla!

EU-vaalit 2019 SDP:n ennuste.

SDP oli jokaisessa vuoden 2019 eduskuntavaalien gallupissa kärjessä ja aivan lopun kannatuskyselyitä lukuun ottamatta ottamassa yli 20 prosentin äänisaalista. Vaalien lähestyessä kannatus hiipui ja lopulta ykköspaikka irtosi vain äärimmäisen niukalla 0,25 prosenttiyksikön erolla Perussuomalaisiin.

Demarien kannatus eduskuntavaaleissa oli lopulta 17,73 prosenttia. Viimeksi sen kannatus oli eurovaaleissa 4,21 % heikompi kuin eduskuntavaaleissa. Silloin aikaa vaalien välillä oli alle vuosi.

SDP:n kannatus suli etenkin Perussuomalaisille. Persut olisivat luultavasti ohittaneet SDP:n, jos eduskuntavaalit olisi pidetty hieman myöhemmin. Nyt se jäi kalkkiviivoilla kakkoseksi.

Eurovaaleissa SDP:n kannatus on ollut selvän laskujohteinen. Se oli ensimmäisissä eurovaaleissa vuonna 1996 vielä toiseksi suurin puolue, mutta on sen jälkeen valunut reippaasti alaspäin neljänneksi. Myös eurovaaleissa on näkynyt selvästi äänestäjien vuotaminen Perussuomalaisille.

Ottaen huomioon SDP:n laskevan trendin, ei EU vaalit 2019 lupaa mitenkään erityisen hyvää tulosta demareille. Tulos on luultavasti parempi kuin edellisissä eurovaaleissa, mutta silti reippaasti pienempi kuin mitä puolueessa toivottaisiin.

Perussuomalaiset

Perussuomalaisten EU-vaalit 2019 ennuste: 13,42 % äänistä
Ennuste: 5. suurin puolue
Perussuomalaisten kerroin suurimmaksi puolueeksi: 2,25
Ota 100 % bonus 100 € asti ja lyö vetoa LeoVegasilla!

EU-vaalit 2019 Perussuomalaiten ennuste.

PS:n kannatus oli selvästi heikompi vuoden 2014 eurovaaleissa verrattuna 2015 eduskuntavaaleihin. Äänisaalis oli jopa 4,75 prosenttiyksikköä laihempi. Sen äänestäjistä moni on perinteisesti nukkunut eurovaaleissa.

Toisaalta se tarkoittaa, että Perussuomalaisten potentiaali on näissä vaaleissa myös kaikista suurin. Sen kannatus lähti lentoon aivan eduskuntavaalien lopussa ja jos momentum riittää, niin edessä voi hyvin olla ”eurojytky”.

Jos PS saa herätettyä nukkuvat äänestäjänsä, voi se napata helpostikin jopa suurimman äänisaaliin EU-vaaleissa 2019. Sen suurin huolenaihe on tämä puolitoista kuukautta, mikä on vaalien välissä. Jo ensimmäiset gallupit voivat antaa hyvin viitteitä perusjen momentumista.

Kokoomus

Kokoomuksen EU-vaalit 2019 ennuste: 20,56 % äänistä
Ennuste: Suurin puolue
Kokoomuksen kerroin suurimmaksi puolueeksi: 2,25
Ota 100 % bonus 100 € asti ja lyö vetoa LeoVegasilla!

Vuoden 2019 EU-vaalien ennuste Kokoomukselle.

Kuten todettua, Kokoomus on yleensä pärjännyt EU-vaaleissa verraten hyvin. Ensimmäisissä eurovaaleissa se oli vasta kolmanneksi suurin puolue, mutta sen jälkeen se on pitänyt aina piikkipaikkaa.

Kokoomus on myös Suomen ainoa puolue, joka ei ole saanut vielä kertaakaan alle 20 prosentin kannatusta eurovaaleissa.

Sille jopa sopii tietyllä tavalla, että eurovaalien äänestysprosentti jää alhaiseksi, sillä suhteessa suurempi osa sen äänestäjistä käy antamassa äänensä kuin muiden.

Kokoomus on ollut tasavarma suosikki eurovaaleissa, mutta sen riskit ovat siis suuremmat kuin muiden. Se on syytä pitää mielessä EU-vaalit vedonlyönnissä.

Puolueen tuloksen voi povata laskevan viime vaaleista, mutta se on luultavasti edelleen suurin puolue EU-vaaleissa 2019.

Keskusta

Keskustan EU-vaalit 2019 ennuste: 14,80 % äänistä
Ennuste: 3. suurin puolue
Keskustan kerroin suurimmaksi puolueeksi: 11,00
Ota 100 % bonus 100 € asti ja lyö vetoa LeoVegasilla!

EU-vaalit 2019 Keskustan ennuste.

Keskusta kärsi rajun mahalaskun eduskuntavaaleissa 2019. Tulos oli puolueen heikoin sitten vuoden 1917 eduskuntavaalien, kun Suomi itsenäistyi.

Keskustan tulos Eurovaaleissa on seurannut yleensä melko hyvin eduskuntavaalien tuloksia. Vieläkö äänestäjät haluavat rangaista puoluetta vai joko osa palaa puolueen äänestäjäksi?

Monet vanhoista tutuista ehdokkaista jättäytyivät pois Keskustalta eivätkä uudet ottaneet heidän jättämiä paikkoja itselleen. Mauri Pekkarinen hakee nyt paikkaa Europarlamentista ja hän on Betssonin kertoimien valossa yksi suosikki näiden vaalien ääniharavaksi.

Kerroin sille, että Pekkarinen kerää eniten ääniä EU-vaaleissa 2019 on 2,85.

Vihreät

Vihreiden EU-vaalit 2019 ennuste: 17,10 % äänistä
Ennuste: 2. suurin puolue
Vihreiden kerroin suurimmaksi puolueeksi: 26,00
Ota 100 % bonus 100 € asti ja lyö vetoa LeoVegasilla!

EU-vaalit 2019 Vihreiden ennuste.

Vihreät paransivat reippaasti eduskuntavaalien tulostaan verrattuna vuoden 2015 eduskuntavaaleihin. ”Vihreä jytky” jäi kuitenkin saavuttamatta. Lopulta äänisaalis 11,49 %, kun gallupeissa lupailtiin parhaimmillaan 14,60 % tulosta.

Vihreä jytky voi hyvin toteutua kuitenkin EU-vaaleissa 2019, sillä puolueen kannatus on ollut yleensä reippaasti parempi eurovaaleissa kuin eduskuntavaaleissa.

Eräs seikka, mikä puoltaa Vihreiden menestystä on se, että naiset äänestävät perinteisesti EU-vaaleissa selvästi enemmän kuin miehet. Viime vaaleissa ero oli 0,70 %, mutta esimerkiksi vuoden 2004 vaaleissa ero oli peräti 3,50 %.

EU-vaalit 2019 äänestystulokset miesten ja naisten välillä.

Vihreiden äänestäjistä puolestaan peräti 73 prosenttia on naisia. Ero esimerkiksi Perussuomalaisiin on merkittävä, sillä sen äänestäjistä 72 prosenttia on miehiä. PS:llä on tämänkin puolesta lähtökohtaisesti enemmän töitä äänestäjien herättämiseksi kuin Vihreillä.

Vasemmistoliitto

Vasemmistoliiton EU-vaalit 2019 ennuste: 7,60 % äänistä
Ennuste: 6. suurin puolue
Vasemmistoliiton kerroin suurimmaksi puolueeksi: 34,00
Ota 100 % bonus 100 € asti ja lyö vetoa LeoVegasilla!

EU-vaalit 2019 Vasemmistoliiton ennuste.

Vasemmiston kannatus on ollut laskusuuntainen, mutta viime eduskuntavaaleissa se pääsi pieneen nousuun.

Eurovaaleissa Vasemmistoliiton kannatus on ollut yleensä eduskuntavaaleja heikompaa. Puolue lähtee luonnollisesti tavoittelemaan parempaa tulosta kuin edellisissä eurovaaleissa, mutta tie vaikuttaa kivikkoiselta.

Kaikki keinot tunnutaan ottaneen käyttöön. Puolueen tunnettu ehdokas Merja Kyllönen on asettunut ehdolle, mutta ilmoittanut jo etukäteen, että ei ota paikkaa vastaan, jos sattuisi tulemaan valituksi. Onko tämä hyvä vai huono idea? Analysoimme sitä myöhemmin omassa osiossaan.

Vasemmistoliiton trendi oli laskeva eduskuntavaaleissa suhteessa gallupeihin. Sen äänisaalis oli 8,17 %, vaikka gallupit lupailivat pari viikkoa ennen vaaleja 9,1 – 9,8 % kannatusta.

Laskutrendin voi uskoa jatkuvan hieman eurovaaleihin mennessä, minkä lisäksi Vasemmistoliitto ei saa kovin helpolla kannattajia liikkeelle eurovaaleissa. Näiden takia sen voi olettaa olevan EU-vaalien 2019 häviäjien joukossa.

RKP

RKP:n EU-vaalit 2019 ennuste: 6,30 % äänistä
Ennuste: 7. suurin puolue
RKP:n kerroin suurimmaksi puolueeksi: 51,00
Ota 100 % bonus 100 € asti ja lyö vetoa LeoVegasilla!

EU-vaalit 2019 RKP:n ennuste.

RKP oli hallitusvastuun ulkopuolella viime vaalikaudella, mutta se ei nostanut puolueen suosiota. Eduskuntavaaleissa tuli heikompi tulos kuin neljä vuotta sitten.

Eurovaaleissa RKP on pärjännyt aina mukavasti paremmin kuin eduskuntavaaleissa, joten lohtua on tiedossa. Ääniosuus uhkaa jäädä kuitenkin heikommaksi kuin viime kerralla.

Kristillisdemokraatit

KD:n EU-vaalit 2019 ennuste: 3,77 % äänistä
Ennuste: 8. suurin puolue
KD:n kerroin suurimmaksi puolueeksi: 51,00
Ota 100 % bonus 100 € asti ja lyö vetoa LeoVegasilla!

EU-vaalit 2019 KD:n ennuste.

Kristillisdemokraatit onnistuivat viime EU-vaaleissa hyvin. Eduskuntavaaleissa sen kannatus on ollut kuitenkin luisussa 2000-luvun, pois lukien viime vaalien pientä nousua.

Vuonna 2003 KD keräsi eduskuntavaaleissa 5,34 prosenttia äänistä. Vuonna 2015 lukema oli vain 3,54 prosenttia. Lukema ei vaikuta prosenttien valossa suurelta, mutta koska kyseessä on pienpuolue, on lasku ollut suhteessa suuri. Se menetti yli kolmanneksen kannattajistaan tuona aikana.

Viime eduskuntavaalien noususta huolimatta puolueelle on odotettavissa vaalitappio suhteessa viime EU-vaalien tulokseen.

Yhteenveto puolueiden kannatuksesta

Alla on samassa kuvassa ennustetut puolueiden kannatukset EU-vaaleissa 2019. Kokoomuksen ennustetaan pitävän ensimmäinen paikkansa, mutta Vihreät kiilaa toiseksi. Keskusta on kolmas juuri ennen SDP:tä ja Perussuomalaisia.

Vasemmistoliitto on kuudes ennen RKP:ta ja Kristillisdemokraatteja.

EU-vaalit 2019 puolueiden ennustukset.

EU-vaalit 2019 taulukko puolueiden ennustuksista.

Nämä ovat hyvät luvut pohjaksi EU-vaalit 2019 vedonlyöntiin. Kannattaa luonnollisesti seurata ehdokkaita, TV-haastatteluja, lehtien kirjoittelua, väittelyitä, vaalityötä, gallupeja ja niin edespäin. Niiden mukaan voi kalibroida lukuja ylös tai alas.

Siirry Betssonille TÄSTÄ, niin saat 100 % aloitusbonuksen 100 € asti!

EU-vaalit 2019 vedonlyönti: Kiinnostavatko vaalit suomalaisia?

Europarlamenttivaalit eivät ole kiinnostaneet perinteisesti kansalaisia. Siitä kertoo jo melko alhaiseksi jäänyt äänestysaktiivisuus.

Äänestysprosentti Suomen europarlamenttivaaleissa:

1996 57,60 %
1999 30,10 %
2004 39,40 %
2009 38,60 %
2014 39,10 %

Vuoden 2019 EU-vaalien kertoimet näyttävät pitävän todennäköisenä, että äänestysprosentti jää jälleen pieneksi.

Onko Suomen eurovaalien 2019 äänestysprosentti yli 40 %?
Kyllä 2,12
Ei 1,65

Siirry Betssonille TÄSTÄ, niin saat 100 % aloitusbonuksen 100 € asti!

Politiikan kiinnostus on laskenut kaikkinensa trendinomaisesti viime vuosina, mutta juuri tällä hetkellä on menossa jonkinlainen renessanssi tällä saralla.

Juuri pidetyissä eduskuntavaaleissa äänestysprosentti kotimaassa oli 72 %, eikä vastaaviin lukemiin ole päästi sitten vuona 1991. Monesti viime aikoina kotimaan äänestysprosentti on jäänyt alle 70 ja vielä selvästi.

Tänä vuonna eduskuntavaalit pidettiin 14.4., kun Suomen europarlamenttivaalit pidetään 26.5. Jos eduskuntavaalien kiinnostus heijastelee vielä europarlamenttivaaleihin asti, voi äänestysinto nousta hyvinkin yli 40 prosentin rajan.

Kysymys kuuluukin, jatkuuko ihmisten kiinnostus politiikkaan vielä reilun kuukauden päähän eduskuntavaaleista, vai onko takki jo tyhjä ja kiinnostus kääntynyt jo muihin seikkoihin.

Hallituksen muodostaminen on pitänyt politiikan esillä lehtien lööpeissä ja TV-uutisissa. Se vie tosin osittain palstatilaa, mikä olisi voitu muuten käyttää eurovaaleihin, mutta toisaalta se lisää ylipäänsä kiinnostusta politiikkaan.

Vaalitulos oli erittäin tasainen, mikä on toinen jännitystä lisäävä tekijä. Ei ole selvää, minkälaista politiikkaa Suomessa tullaan harjoittamaan seuraavien vuosien aikana.

Tasainen vaalitulos luo myös ihmisille halua äänestää seuraavissakin vaaleissa, sillä niiden tulos ei ole itsestään selvä jo etukäteen. Oma ääni tuntuu myös arvokkaammalta ja merkityksellisemmältä tällaisessa tilanteessa, mikä lisää äänestysintoa.

Toisaalta taas osalla saattaa tuntua, että vaaleja on tullut joka tuutista jo liikaakin. Jos vaalien välissä olisi pidempi aika, niin ne saattaisivat kiinnostaa vielä jonkin verran, mutta nyt osalla on tullut politiikkaan jo ähky.

Samalla, kun politiikan kiinnostus nostaa jälleen päätään, nousee samalla kiinnostus vaalien vedonlyöntiin. EU-vaalit 2019 vedonlyönti voi saada paljonkin vedonlyöjiä liikkeelle. Lisääntynyt kysyntä tuo puolestaan lisää herkullisia vetokohteita.

EU-vaalit vedonlyönti tarjoaa siis kutkuttavia mahdollisuuksia politiikasta kiinnostuneille betsaajille!

Eurovaalit 2019: Kertoimet povaavat mielenkiintoisia kamppailuja!

Betsson on tarjonnut henkilökohtaisia kertoimia eri ehdokkaille. Yksi mielenkiintoisimmista vetokohteista liittyy siihen, kuka saa eniten ääniä Eurovaaleissa 2019.

Vedonlyönti Eurovaalit 2019 ääniharavasta:
Eero Heinäluoma 2,45
Laura Huhtasaari 2,80
Mauri Pekkarinen 2,85

Vedonlyönti eurovaalit ääniharavasta on erityisen mielenkiintoinen sen takia, että aiemmat suosikit kuten Alexander Stubb, Jussi Halla-aho ja Olli Rehn ovat sivussa näistä vaaleista.

Se tekee myös koko vaaleista mielenkiintoisemmat, kun näiden jäljiltä on iso kasa ääniä pöydällä. Yksittäiset politiikan tähdet vaikuttavat koko puolueen pottiin merkittävästi, joten myös puoluekohtainen kamppailu on näiden puuttumisen takia uudenlainen.

Ääniharavan vedonlyönnin lisäksi Betssonilta löydät läjän kertoimia eri ehdokkaiden läpimenolle.

Esimerkiksi Vasemmistoliiton eduskuntaryhmästä tippunut Silvia Modigin kerroin Europarlamenttiin pääsylle on 1,15. Teuvo Hakkaraisen kerroin on 1,50, kuten on myös Sebastian Tynkkysen.

Kertoimet eurovaalit 2019 vedonlyöntiin läpimenijöille:

Eero Heinäluoma (SDP) 1,01
Laura Huhtasaari (PS) 1,01
Mauri Pekkarinen (Keskusta) 1,01
Heidi Hautala (Vihreät) 1,05
Mirja Vehkaperä (Keskusta) 1,07
Ville Niinistö (Vihreät) 1,07
Sirpa Pietikäinen (Kokoomus) 1,10
Nils Torvalds (RKP) 1,10
Miapetra Kumpula-Natri (SDP ) 1,12
Pirkko Ruohonen-Lerner (PS) 1,15
Petri Sarvamaa (Kokoomus) 1,15
Silvia Modig (Vasemmistoliitto) 1,15
Henna Virkkunen (Kokoomus) 1,20
Teuvo Hakkarainen (PS) 1,50
Sebastian Tynkkynen (PS) 1,50
Hanna Halmeenpää (Vihreät) 1,50
Hanna Sarkkinen (Vasemmistoliitto) 1,50
Aura Salla (Kokoomus) 1,60
Kimmo Sasi (Kokoomus) 1,60
Elsi Katainen (Kokoomus) 1,60
Anton Rönnholm (SDP) 1,65
Jouni Kemppainen (Keskusta) 1,65
Olli-Poika Parviainen (Vihreät) 1,70
Mikkel Näkkäläjärvi (SDP) 1,75
Minna Reijonen (PS) 1,80

Siirry Betssonille TÄSTÄ, niin saat 100 % aloitusbonuksen 100 € asti!

EU-vaalien ehdokkaat, jotka eivät ota paikkaa vastaan

Edellä mainituista Hakkarainen ja Tynkkynen valittiin molemmat juuri eduskuntaan, mutta se ei ole estänyt heitä hakemasta heti perään Euroopan parlamenttiin. Tunnetuin tuplahakija on Vasemmistoliiton Merja Kyllönen, joka myös ilmoitti saman tien, että ei ota paikkaa vastaan, vaikka tulisikin valituksi.

Kyllönen ei ole ainoa, joka on ilmoittanut hylkäävänsä paikan, mutta syystä tai toisesta hän on kuuluisin. Perussuomalaisten Veikko Vallin ja Vihreiden Mirka Soinikoski tekevät samoin.

Perussuomalaisista Hakkarainen ja Minna Reijonen, Vihreistä Bella Forsgren, Saara Hyrkkö ja Iiris Suomela sekä Vasemmistoliitosta Hanna Sarkkinen eivät paljasta ottavatko he paikkaa vastaan vai eivät. Kristillisdemokraattien Sari Essayah ottaisi paikan vuodeksi, sillä ehdolla, että KD ei ole hallituksessa.

Tämä käytös on aiheuttanut porua perinteisessä ja sosiaalisessa mediassa, mutta vedonlyöjänä sinua ei kiinnosta moraalipositiot, vaan lisääkö vai vähentääkö tämä ”kikkailu” puolueen ääniä.

Toimiiko kikkailu? Kyllä ja ei.

Jaetaan äänestäjät:

A) liikkuviin
B) oman puolueen äänestäjiin.

Oman puolueen äänestäjät voi jakaa

B1) nukkuviin
B2) äänestäviin

Liikkuvat voi jakaa

A1) politiikasta kiinnostuneisiin
A2) ei-kiinnostuneisiin

Ryhmä B2 äänestää puoluetta joka tapauksessa, eikä kikkailu häiritse heitä niin paljoa, että ääni jäisi antamatta tai menisi jollekin toiselle. B1-ryhmää tämä voi hyvinkin herätellä äänestämään.

On olemassa paljon ihmisiä, jotka äänestivät esimerkiksi Vasemmistoliittoa eduskuntavaaleissa, mutta jättävät luultavasti kokonaan äänestämättä EU-vaaleissa. Oman tutun suosikkiehdokkaan ilmoittautuminen kisaan herättää heidät äänestämään, kun omaa aikaa tarvitse käyttää ehdokkaiden läpikäymiseen.

Ääni menee lopulta kuitenkin puolueelle. Kikkailu ei hermostuta tämäntyylisiä äänestäjiä, sillä sen tekee heidän oma ehdokkaansa.

Suurin riski on ryhmän A1 kanssa. He pitävät tällaista käytöstä jonkinlaisena äänestäjien huijaamisena. Sen takia ääni ei mene yhtä todennäköisesti kikkailua harrastavalla puolueelle.

Ryhmä A2 on todennäköisesti nukkuvia, eikä reagoi kikkailuun niinkään helposti. Siinä ryhmässä on kuitenkin pientä potentiaalia. He eivät luultavasti edes tiedä, että ehdokas ei ottaisi paikkaa vastaan ja tutun ehdokkaan näkeminen voi saada muutaman heistä äänestämään ohimennen.

Seuraavaksi on pyrittävä hahmottamaan, kuinka paljon puolueiden äänestäjät jakaantuvat B1 ja B2 -ryhmien välillä.

Kokoomuksella esimerkiksi suurempiosa ”omista äänestäjistä” antaa äänensä kuin jää nukkumaan verrattuna esimerkiksi Perussuomalaisiin tai Vasemmistoliittoon.

Kokoomukselle tästä strategiasta ei olisi siten yhtä paljon hyötyä. Siitä saattaisi olla vain haittaa, kun politiikkaa seuraavat liikkuvat äänestäjät rankaisisivat puoluetta kikkailusta.

Siirry Betssonille TÄSTÄ, niin saat 100 % aloitusbonuksen 100 € asti!

Mitä ajatuksia sinulle herää aiheesta europarlamenttivaalit 2019 vedonlyönti? Ovatko eurovaalit 2019 kertoimet kohdallaan? Onko jotain jäänyt kertoimienlaskijoilta huomaamatta? Sana on vapaa alla olevassa kommenttilaatikossa!

Comments 7

 1. Sanna Joki says:

  Raha on paholainen. Pitääkö presidenttipelistä vielä vedonlyöntiäkin harrastaa ? Kyllä maailma on pahasti sairas ! Tietyt ihmiset käyttävät rahaa vallan välineenä. Onneksi raha tulee kohta poistumaan. Sitä ei käytetä tulevaisuudessa enää missään muodossa koska sitten kaikki tulee perustumaan hyvyyteen ja auttamiseen. Rahasta tulee muinaisjäänne. Sillä ei voi enää hallita ihmisten aivoja. Vallan ja rahan himoiset ihmiset eivät valitettavasti kuulu tulevaisuuteen !

  • Jorma says:

   Hyvyys ei täällä tule hallitsemaan vielä tuhansiin vuosiin emmekä ole palaamassa kommunismiin.

   Itse harkitsen vedonlyöntiä mm. Clintonin puolesta koska se vaikuttaa ilmaiselta rahalta.

   • Reiska says:

    Jorma, sinun kannattaa ainakin lopettaa vedonlyönti samantien.

   • Jytky says:

    Hintoinsa taisi tulla ilmainen raha ?
    Laita nyt rahat likoon Saulille, niin saattaa käydä samalla lailla.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *