USA Presidentinvaalit 2020: Vedonlyönti, Ehdokkaat, Kertoimet ja Analyysi

Päivitys: Unibet tarjoaa uusille asiakkailleen 30,00-kertoimen valintasi mukaan joko Donald Trumpille tai Joe Bidenille. Voitot maksetaan käteisenä eli niihin ei liity kierrätysvaatimuksia!

Gallupien mukaan Biden on selvässä johdossa Yhdysvaltain presidentinvaaleissa 2020, mikä puoltaisi demokraattiehdokkaan valitsemista vetolapulle. Toisaalta Trump löi gallupit vuoden 2016 USA:n presidentinvaaleissa, joten monet haluavat varmastikin ottaa tarjouksen istuvalle republikaaniehdokkaalle.

Tarjousta saa lyödä maksimissaan yhden euron panoksella, joten maksimivoitto on 30 euroa.

Ota Trumpille tai Bidenille 30,00-kerroin USA:n presidentinvaaleihin 2020!

USA:n presidentinvaalit 2020 vedonlyönti käy kuumana jo pitkän aikaa ennen vaalipäivää. Tilanteet muuttuvat ja ehdokkaiden kertoimet vaihtelevat jatkuvasti, mikä avaa hyviä tilaisuuksia valveutuneelle politiikka-vedonlyöjälle.

Urheiluviikko käy läpi kaiken aiheesta USA:n presidentinvaalit 2020 vedonlyönti. Alla on ehdokkaat, kertoimet, Yhdysvaltain vaalijärjestelmä ja analyysiä vedonlyöjän silmin.

Vedonlyöntiyhtiöistä kolme erottuu edukseen USA:n presidentinvaalien 2020 vedonlyönnissä. Alla ovat yhtiöt bonuksineen.

Käytännössä USA:n presidentinvaalit 2020 käydään republikaanien Donald Trumpin ja demokraattien Joe Bidenin välillä, vaikka kumpaakaan ei ole vielä virallisesti varmistettu puolueensa ehdokkaaksi. Tällä hetkellä Biden on suosikki voittamaan USA:n presidentinvaalit 2020 vedonlyöntiin tarjottujen kertoimien valossa, mutta tilanteet vaihtelevat paljon.

Vedonlyönti USA presidentinvaalien voittavasta puolueesta on vielä selvemmin demokraattien eduksi, mikä kuvastaa sitä, että Bidenin ehdokkuus ei ole vielä yhtä varma kuin Trumpin.

Alla on päivitetyt kertoimet Yhdysvaltain presidentinvaaleihin. Kun selaat sivua alemmas, näet mikä tilanne on ollut 12.2.2020, kun ehdokaslista oli vielä selvästi suurempi. Alta löytyy myös läjäpäin taustatietoa sekä analyysiä USA:n presidentinvaalien vedonlyöntiin.

Kuka on seuraava USA:n presidentti:

Biden 30,00 (Unibet)
Trump 30,00 (Unibet)

Kumpaa puoluetta valittu presidentti edustaa:

Demokraatti 1,45 (Betsson)
Republikaani 2,80 (Unibet)

SISÄLLYSLUETTELO

Kertoimet USA:n presidentinvaalien 2020 ehdokkaille

Alta löydät kertoimet USA:n presidentinvaalien 2020 ehdokkaille sellaisina kuin tilanne näytti 12.2.2020. Lista on tällä hetkellä selvästi suppeampi, mutta alle on jätetty aiempi tilanne vertailtavuuden vuoksi.

Kertoimia annettiin tuttuun tyyliin myös muille kuin republikaanien (rep.) ja demokraattien (dem.) sekä muiden puolueiden ehdokkaille. Vaikka monet näyttelijät, artistit ja urheilijat eivät olleet edes ehdolla USA:n presidentinvaaleissa 2020, vedonlyönti heidän puolestaan onnistui silti. Myös monet jo ehdokkuudesta kieltäytyneet tai kampanjansa jo keskeyttäneet poliitikot saivat vielä kertoimet vedonlyöntitoimistoilta.

Kertoimet virallisesti ehdolla oleville:

Donald Trump (rep.) 1,60 (Unibet)
Bernie Sanders (dem.) 4,50 (Unibet)
Michael Bloomberg (dem.) 7,50 (Betsson)
Pete Buttigieg (dem.) 21,00 (Betsson)
Joe Biden (dem.) 34,00 (Unibet)
Amy Klobuchar (dem.) 41,00 (Betsson)
Elizabeth Warren (dem.) 101,00 (Betway)
Tulsi Gabbard (dem.) 251,00 (Unibet)
Tom Steyer (dem.) 251,00 (Unibet)
Bill Weld (rep.) 301,00 (Unibet)
John McAfee (lib.) 501,00 (Betsson)

Kertoimet julkkisehdokkaille

George Clooney 301,00 (Betsson)
Dwayne “The Rock” Johnson 401,00 (Unibet)
Oprah Winfrey 501,00 (Unibet)
Mark Zuckerberg 501,00 (Unibet)
Kanye West 501,00 (Betsson)

Kertoimet esivaalit keskeyttäneille

Andrew Yang (dem.) 151,00 (Betsson)
Beto O’Rourke (dem.) 151,00 (Betsson)
Kirsten Gillibrand (dem.) 201,00 (Betsson)
Kamala Harris (dem.) 501,00 (Betsson)
Cory Booker (dem.) 501,00 (Betsson)
John Hickenlooper (dem.) 501,00 (Betsson)
Michael Bennet (dem.) 501,00 (Betsson)
Jay Inslee (dem.) 501,00 (Betsson)

Kaikki nykyiset kertoimia saavat USA:n presidentinvaalien 2020 ehdokkaat näet Unibetin, Betssonin ja Betwayn sivuilta.

Kuten yllä oleva lista näyttää, oli vedonlyöntisivustoilla tarjolla kertoimia läjäpäin monenlaisille ehdokkaille. Listalla oli näyttelijöitä, laulajia sekä sellaisia poliitikkoja, jotka olivat jo virallisesti kieltäneet tavoittelevansa presidenttiyttä.

Arkijärki sanoo, että vedonlyönti USA:n presidentinvaaleissa 2020 sellaisen poliitikon puolesta, joka ei ole edes ehdolla, on turhaa. Samaa voi sanoa julkkisehdokkaista, tosin tätä kategoriaa pitää arvioida hieman uusin silmin vuoden 2016 USA:n presidentinvaalien jälkeen.

Monet pitivät nimittäin Donald Trumpia lähinnä julkkisehdokkaana, jonka kampanjan odotettiin kuihtuvan kokoon alun viihdearvon jälkeen. Muihin kertoimia saaneisiin julkkisehdokkaisiin verrattuna Trump oli kuitenkin virallisesti ehdokkaana – ja lopulta vedonlyönti Trumpin voitolle oli erittäinkin tuottoisaa.

Lähestulkoon kategorisesti voi todeta, että kaikkien muiden kuin virallisesti ehdokkaana olevien kertoimet, ovat vaaleissa liian pieniä vedonlyöntiin ja ne voi hylätä suorilta käsin.

USA:n presidentinvaaleissa poikkeuksen tähän sääntöön tekevät miljardöörit, jotka flirttailevat ajatuksella vetää läpi presidentinvaalikampanja itsenäisenä ehdokkaana omalla rahalla ja ilman puolueen tukea.

USA:n presidentinvaaleissa 2020 tällaisia ovat Starbucksin pääomistaja Howard Schultz ja televisoistakin tuttu Mark Cuban. Schultz sai aiemmin kertoimen 251,00 ja Cuban 301,00, mutta vedonlyöntitoimistot ottivat myöhemmin herroilta kertoimet kokonaan pois.

Schultz pohti pitkään itsenäistä kampanjaa, mutta päätti lopulta hylätä ideansa. Cubanin kampanjaa pidetään epätodennäköisenä, vaikkakin hän ilmoitti huhtikuun alussa “never say never” eli TV-tähti ei itse sulje lopullisesti pois ehdokkuuttaan.

Mikä puolue voittaa USA:n presidentinvaalit 2020?

Demokraatti 1,45 (Betsson)
Republikaani 2,80 (Unibet)

Kertoimet ovat vaihdelleet jatkuvasti suosien välillä demokraattien ja välillä republikaanien voittoa. Demokraattien ja republikaanien lisäksi Yhdysvalloissa on muitakin puolueita, kuten vihreät ja libertaarit, mutta ne ovat aivan marginaalissa.

Itsenäiset ehdokkaat ovat myös marginaalissa, mutta niiden kohdalla mielenkiinto keskittyykin enemmän siihen, kumman ison puolueen edustajalta ehdokas vie ääniä. Se voi nimittäin hyvinkin ratkaista koko vaalit.

USA:n presidentinvaalit 2020: Vedonlyönti puolueiden ehdokkaista

USA presidentinvaalit 2020 vedonlyönti ei rajoitu vain varsinaisiin vaaleihin. Tarjolla on ollut jo tähän asti monia mielenkiintoisia kohteita, kuten saako Trump syytteen ja laitetaanko hänet viralta.

Suurin vedonlyöntikohde ennen virallisia vaaleja oli kuitenkin demokraattien ja republikaanien esivaalit. Puolueet käyvät esivaalit, jotta voivat keskittyä vain yhden ehdokkaan taakse varsinaisissa vaaleissa.

Republikaanien kohdalla esivaalit olivat pelkkä muodollisuus (ja monet halusivat itse asiassa perua koko vaalit). Demokraatit kävivät sen sijaan hurjan taiston omasta ehdokkaastaan ja vedonlyönti heijasteli jatkuvasti muuttuvia voimasuhteita puoluekentällä.

USA:n presidentinvaalit 2020 vedonlyönti on siis voinut tuottaa jo pitkän pennin ennen kuin yhtään virallista ääntä on vielä annettu. Ja paras on tietenkin vielä edessä.

Republikaanien esivaalit

Vuoden 2016 vaaleissa republikaanit kävivät tuliset esivaalit. Kandidaatteja oli niin useita, että monesti debatit piti järjestää kahtena peräkkäisenä päivänä.

Vuoden 2020 vaaleissa ei järjestetty yhtään debattia. Monet osavaltiot peruivat esivaalit kokonaan Trumpin hyväksi. Tämä saattaa kuulostaa pahalta, mutta sama on toistunut myös demokraattien leirissä aiemmin istuvan presidentin hyväksi.

Lopulta Trump sai vastaansa pari pienempää ehdokasta, Bill Weldin ja Joe Walshin. Walsh tipahti pois nopeasti ja Weld super tuesdayn jälkeen. Kertoimien valossa Trumpin pahin haastaja oli varapresidentti Mike Pence, vaikka hän ei ollut edes virallisesti ehdolla, mikä kuvastaa republikaanien esivaaleja hyvin.

Demokraattien esivaalit

Demokraattien esivaalit olivat todellinen trilleri. Sen kattaus oli vuoden 2016 republikaanien tapaan massiivinen. Trump nousi nopeasti republikaanien kohdalla selväksi ykkösnimeksi vuonna 2016, mutta demokraattien kohdalla ykköspaikalla vaihteli monta eri ehdokasta.

Joe Biden lähti esivaaleihin massiivisena suosikkina. Hänen vaisut esityksensä debateissa tarjosivat tilaisuuden kuitenkin haastajille.

Eräs mielenkiintoisimmista haastajista oli Pete Buttigieg. Buttigieg on Indianassa olevan South Bend -nimisen kaupungin pormestari. Kaupungissa asuu noin sata tuhatta henkilöä, joten se on väkiluvultaan jossain Porin ja Kuopion välissä. Buttigiegin nousu kärkihaastajiin oli siis sama kuin Porin kaupunginjohtaja Aino-Maija Luukkonen nousisi haastamaan ei pelkästään Suomen, vain koko EU:n kuvitteellisissa presidentinvaaleissa.

Kamala Harris nousi puolestaan jo aiemmin kärkinimeksi vahvan ensimmäisen debatin myötä, mutta toisessa väittelyssä Tulsi Gabbard tuhosi hänet nostamalla esiin ongelmakohtia Harrisin uralta.

Michael Bloomberg tuli puolestaan mukaan vasta supertiistain vaalipiireissä ja hukutti koko USA:n mainoksiinsa. Hän oli jo vedonlyöntisivustojen listoilla aivan kärkinimiä, mutta heikko äänisaalis sai hänet jättämään leikin kesken ja käyttämään resurssinsa Bidenin hyväksi.

Elisabeth Warren ja Bernie Sanders kävivät myös ykköspaikalla, mutta lopulta Biden nousi köysistä ja otti super tuesdayn jälkeen ratkaisevan kaulan muihin.

Muita mielenkiintoisia ehdokkaita olivat mm.

  • Henkinen valmentaja Marianne Williamson, joka puhui vaaliväittelyissä enemmän rakkaudesta kuin taloudesta.
  • Andrew Yang, joka lupasi jokaiselle 1 000 dollarin kansalaispalkan, jota hän kutsui vapausosingoksi.
  • Bill de Blasio halusi puolestaan melko epäamerikkalaiseen tyyliin ”tax the hell out of the rich” eli suomeksi verottaa rikkaita himputin paljon.
  • Amy Klobuchar, joka alkoi kerätä momentumia aivan ensimmäisissä esivaaleissa.

Pitkä ja piinallinen esivaaliprosessi on lopulta Bidenille hyväksi. Se terävöitti ja karaisi entistä Barack Obaman varapresidenttiä, mitä pidemmälle kampanja eteni. Alun vaisu Biden olisi jäänyt täysin Trumpin jalkoihin väittelyissä, mutta lopussa hän alkoi osoittaa jo ärhäkämpää mentaliteettia, mikä selvästi vetosi enemmän äänestäjiin.

Bidenin vahvuus on ollut kaiken aikaa valintakelpoisuus eli hänet on nähty olevan tunnettuna henkilönä parhaassa asemassa peitota Trump varsinaisissa vaaleissa. Valintakelpoisuus-argumentti sai iskua alun lepsuilun myötä, mutta palasi lopulta vahvana takaisin.

USA:n presidentinvaalit 2020 vedonlyönti – ymmärrä Yhdysvaltain vaalijärjestelmä

Niiden, joita kiinnostaa vedonlyönti USA:n presidentinvaaleista 2020, on syytä tutustua Yhdysvaltain vaalijärjestelmään. Ilman sitä, vedonlyönti tuottaa luultavasti vain loven lompakkoon.

USA:n presidentinvaalit ovat monimutkaisempi prosessi kuin esimerkiksi Suomen presidentinvaalit. Esimerkiksi aina eniten ääniä saanut ehdokas ei voita presidenttiyttä. Niin kävi myös viime vaaleissa.

Vuoden 2016 USA:n presidentinvaaleissa eniten ääniä keräsi Hillary Clinton. Demokraattien ehdokas voitti siis ns. popular voten.

Clinton saalisti 48,2 prosenttia kaikista annetuista äänistä ja Trump 46,1 prosenttia. Loput äänet annettiin muille ehdokkaille.

Vastaavalla tavalla kävi edellisen kerran vuoden 2000 kiistanalaisissa vaaleissa, joissa George W. Bush sai 47,9 prosenttia äänistä ja Al Gore 48,4 prosenttia. Tuolloin presidentin valintaan vaadittiin lopulta korkeimman oikeuden osallistuminen.

USA:n presidentinvaalien tulokset 2000-2016.

Kuten yltä käy ilmi, voitettiin vuoden 2016 vaalit poikkeuksellisen pienellä äänimäärällä. Yleensä jopa toiseksi tullut keräsi enemmän ääniä kuin presidenttiyden voittanut Trump. Se lisää mielenkiintoa vuoden 2020 vaaleihin, mutta herättää myös seuraavan kysymyksen.

Miten voittaja ratkeaa?

Ensinnäkin äänestäjät eivät valitse suoraan Yhdysvaltain presidenttiä. Äänestäjät valitsevat valitsijamiehet.

Valitsijamiehet voivat puolestaan valintansa jälkeen valita äänestää ketä tahansa ehdokasta presidentiksi, mutta käytännössä he ovat kuitenkin sitoutuneet antamaan äänensä yhdelle tietylle ehdokkaalle.

Osavaltiot saavat eri määrän valitsijamiehiä. Valitsijamiesten määrä määräytyy sen mukaan, kuinka paljon osavaltiolla on edustajia kongressissa ja senaatissa yhteensä. Siihen puolestaan vaikuttaa osavaltion väkiluku.

Osavaltiot saavat kuitenkin minimissään kolme valitsijamiestä, vaikka väkiluku ei siihen oikeuttaisikaan. Suhteellisesti tästä hyötyvät pienemmät osavaltiot.

Osavaltion voittanut ehdokas saa sen kaikkien valitsijamiesten äänet, vaikka voitto olisi tullut vain yhden äänen erolla. Tähän poikkeuksen tekevät Maine ja Nebraska, joissa valitsijamiesten äänet voivat jakautua useamman ehdokkaan välille.

Miten vaalijärjestelmä vaikuttaa ehdokkaiden kampanjointiin?

Ehdokkaiden kannattaa luonnollisesti ottaa tämä ”Electoral Collegeksi” kutsuttu valitsijamiesjärjestelmä huomioon kampanjoinnissaan.

Usein tietyt osavaltiot ovat perinteisesti demokraattien tai republikaanien territoriota, jolloin ehdokas voi luottaa saavansa niiden äänet verraten pienellä kampanjoinnilla. Toiset osavaltiot ovat ns. vaa’ankieliosavaltioita. Ne ratkaisevat presidenttiehdokkaiden kohtalot.

Harvaan asutuilla alueilla on suhteellisen suuri painoarvo ja kampanjointi kannattaa keskittää niihin. Trump onnistui vetoamaan näihin paikkoihin paremmin kuin Clinton ja nappasi niiden avulla presidenttiyden.

Toinen tärkeä pointti vaalijärjestelmään liittyen on hassu termi nimeltä gerrymandering.

Kutakin osavaltiota edustajainhuoneessa hallitseva puolue pääsee piirtämään vaalipiirien rajat uudelleen tietyin väliajoin. Se tehdään tietenkin mahdollisimman paljon itseä hyödyttäen.

Republikaanien puolue hallitsee usein harvaanasuttuja alueita, joilla on siis suhteessa enemmän valtaa myös USA:n presidentinvaaleissa. Näin ollen ne piirtävät useamman pienen osavaltoin vaalipiirien rajoja, mistä on hyötyä myös vuoden 2020 presidentinvaaleissa.

Analyysi: Voittaako Trump jatkokauden 2020 presidentinvaaleissa?

Donald Trumpin aikakausi Yhdysvaltain presidenttinä on ollut kiistanalainen.

Siihen on liittynyt nokittelua Pohjois-Korean diktaattorin kanssa ydinohjuksista, jonka jälkeen hänestä tuli omien sanojensa mukaan Kim Jong-unin ystävä ja he lähettivät toisilleen kauniita kirjeitä.

Kiinan kanssa Trump on ottanut kovaa yhteen ja syyttänyt kiinalaisia monestakin eri asiasta. Toisaalta välillä välit Xi Jinpingin kanssa näyttävät olevan erinomaisen hyvät.

Vladimir Putinin kanssa välit ovat olleet hienot jo presidentinvaalien kampanjan ajoista asti. Trump puuhasteli hotellia Moskovaan, minkä on huhuttu olevan syy siihen, että hän kohteli Putinia kuin kukkaa kämmenellä kampanjansa ajan.

Venäjän trollit myös auttoivat Trumpin kampanjaa sosiaalisessa mediassa ja Helsingissä Trump ilmoitti, että hänellä ei ole syytä uskoa Venäjän hakkeroineen demokraattien sähköposteja. USA:n tiedusteluviranomaisten mukaan Venäjä oli iskun takana, mutta Putin vakuutti Trumpille toisin ja hän päätti uskoa Putinia.

USA irtautui kuitenkin Venäjän kanssa tehdystä ydinasesopimuksesta, sillä se näki Venäjän rikkoneen sitä useamman kerran, joten pelkkää siirappia maiden välit eivät ole olleet.

Myös Iranin ydinsopimus irtisanottiin, kuten myös monen maan väliset yhteiset kauppasopimukset. Tuontitulleja on pystytetty monen maan tuotteille ja Kiina sekä Eurooppa ovat vastanneet niihin.

Sisäpolitiikassa osa kansaa tyrmistyi Trumpin lausunnoista Charlottesvillen mellakoista, joka vaati yhden kansalaisen hengen. Trump ei tuominnut valkoisen rodun ylivaltaa ajaneita ääriaineksia tarpeeksi selvästi, mikä kirvoitti kritiikkiä oman puolueen jäseniltäkin.

Meksiko ei ole maksanut Trumpin muuria maiden välille ja rajalla maahan pyrkivien lapsien erottelu vanhemmista on kauhistuttanut monia USA:n kansalaisia.

Trumpin hallinnosta on lentänyt pihalle väkeä ennätystahtia ja lähes joka viikko nousee uusi kohu jostain. Kumpikin puolue tuntuu tulkitsevan Robert Muellerin raporttia ja kuulemisia omalta kannaltaan mieluisasti. Raportti on johtanut kuitenkin jo monen Trump-leiriä lähellä olevan syytteisiin ja jopa vankeustuomioihin.

Trump asetettiin myös virkasyytteeseen, mutta republikaani enemmistö vapautti hänet syytteistä senaatissa.

On sanottu, että Trumpin on pakko voittaa vaalit, sillä muuten hän joutuu presidenttiajan päättymisen jälkeen vastuuseen presidentinaikaisista asioista. Toisaalta osa pitää tätä ajattelua lähinnä median hekumointina, Trumpin sanoin fake newsinä.

Pettävätkö gallupit jälleen?

Hillary Clinton johti käytännössä kaikissa gallupeissa Donald Trumpia vuoden 2016 presidentinvaaleissa. Tiedotusvälineet pitivät Clintonin voittoa varmana ja samoin kaikki tutkijat. Myös USA:n presidentinvaalien vedonlyönti puolsi Clintonia vahvasti.

Itse vaalipäivänä Trump kuitenkin jyräsi voittoon melko massiivisella erolla 304-227.

Miten kaikki mielipidemittaukset olivat näin väärässä?

Vaihtoehtoja on muutamia.

Gallupit saatettiin toteuttaa väärin. Osa niistä laadittiin esimerkiksi internetissä, jolloin otos ei kuvasta keskimääräistä äänestyspopulaatiota Yhdysvalloissa. Osa ei huomioinut puolestaan vaalipiirejä, vaan kysely kohdistui popular voteen.

Jotkut vastanneet eivät kehdanneet myöntää, että aikoivat äänestää varsin kiistanalaisen kampanjan vetänyttä Trumpia, jolloin gallupit eivät kuvastaneet oikeaa äänestyskäyttäytymistä.

Moni Clintonia gallupeissa puoltanut saattoi myös jättää äänestämättä kokonaan. Luultavasti harvempi Trumpia gallupeissa kannattanut teki samoin.

Tietenkin on myös mahdollista, että gallupien otokset tehtiin ”oikein” ja kaikki asiat huomioiden, mutta niihin vain tuli sattumalta suhteessa enemmän Clintonin kannattajia kuin äänestäjissä oikeasti oli. Tämä on kuitenkin erittäin epätodennäköistä, sillä sama sattuma olisi pitänyt toistua gallupista toiseen.

Vuoden 2016 vaalien gallupien heikko ennustamiskyky on tietenkin syytä ottaa huomioon, kun analysoi Trumpin jatkokauden mahdollisuuksia USA:n presidentinvaalien 2020 vedonlyönnissä.

Viime vaalien gallup-lukemat olivat mielenkiintoisia toisellakin tavalla. Trump nimittäin suorastaan dominoi republikaanien esivaalien gallupeja. Tämä on melkoisessa ristiriidassa varsinaisten presidentinvaalien epäluotettavien gallupien kanssa.

Eräät tahot arvelivat republikaanien esivaalien mielipidemittauksen lukemien johtuvan lähinnä vastaajien huumorintajusta ja suosion povattiin sulavan pois vaalien edetessä.

Samaa povattiin aina, kun Trump aiheutti kohuja esimerkiksi imitoimalla vammaista toimittajaa, antamalla halventavan lausunnon Vietnamissa sotavangiksi jääneestä republikaanien piirissä erittäin arvostetusta senaattori John McCainista ja niin edelleen. Monelle normaalille poliitikolle edellä mainitut asiat olisivat luultavasti tarkoittaneet kampanjan päättymistä.

Trump on ollut vallassa ja vastuussa neljä vuotta, kun USA:n presidentinvaalit 2020 käydään. Onko kansalaisten suhtautuminen muuttunut vai vieläkö Trumpilta suvaitaan poliitikoille epätyypillistä käytöstä?

Gallupit näyttävät Trumpin häviävän lähes kaikille demokraattiehdokkaille, mutta samalta ne näyttivät viime vaaleissakin. Moni on ymmärrettävästi skeptinen.

Kaatavatko korona ja lama Trumpin haaveet?

Yhdysvaltain talous eli vankkaa noususuhdannetta Trumpin hallinnon ajan, minkä pitikin olla Trumpin pääteemoja näissä vaaleissa. Hän haluaa esiintyä bisnesmiehenä, jonka ansiosta talous rullaa jälleen ja ihmiset ovat vauraampia. America is great again!

Useampi ekonomisti povasi Yhdysvaltojen kohtaavan laman ennen kuin presidentinvaalit ehditään käymään. Se olikin Trumpin ykköshuolenaihe vielä muutama kuukausi sitten.

Lama tuli varmuudella, kun koronavirus pääsi leviämään maailmaan. Koronakriisin hoito onkin muodostunut tällä hetkellä suureksi kysymysmerkiksi Trumpin jatkohaaveiden kannalta.

Toisaalta Trump voi muistuttaa ihmisiä, että ennen koronaa talous oli huikeassa iskussa ja tällainen koko maailman pysäyttävä kriisi on vain poikkeus. Toisaalta taas, jos kriisin hoito takkuilee pahasti, ei jenkeiltä liikene ymmärrystä Trumpille ja demokraattien lupaamat paremmat sosiaaliturvat tuntuvat varsin mukavilta.

Trumpia varmasti muistutetaan myös siitä, että hän leikkasi vuonna 2018 rahoitusta juuri USA:n pandemioita tutkivalta taholta, mikä olisi ollut arvokas resurssi taistelussa koronaa vastaan.

Toinen mielenkiintoinen aspekti on puolestaan riippumattomat ehdokkaat. Jos sellaisia päätyy ehdokkaiksi, olisi se erittäin tervetullut uutinen Trumpille.

Trumpin kannatusluvut ovat todella korkealla republikaanien piirissä, joten republikaaneihin vetoavia riippumattomia ehdokkaita ei ole tarjolla.

Sen sijaan miljardöörit Howard Schultz ja Mark Cuban saattavat lähteä kampanjoimaan oman presidenttiytensä puolesta. Se söisi ääniä pois nimenomaan demokraattien ehdokkailta, sillä miehet ovat poliittisesti kallellaan enemmän juuri demokraatteihin päin.

Vuoden 1992 presidentinvaaleissa Ross Perot kampanjoi itsenäisenä ehdokkaana ja keräsi 18,9 prosenttia äänistä. Hän vei ääniä paljon juuri republikaanien ehdokkaalta George H. W. Bushilta, minkä johdosta Bill Clinton nappasi presidenttiyden.

Demokraattien leirissä pelätään Starbucks-miljardööri Howard Schultzin tekevän saman heille näissä vaaleissa.

Saako Biden sosialistit puolelleen?

Sosialismi on noussut demokraattien leirissä kuumaksi aiheeksi. Sen ajuri oli viime vaaleissa loistanut Bernie Sanders.

Sanders haastoi Hillary Clintonin aivan viimeiseen asti, vaikka demokraattien puolueen sanottiinkin tekevän hartiavoimin töitä, jotta Sanders ei voittaisi ehdokkuutta.

Clinton sai huhujen mukaan esimerkiksi väittelyiden kysymykset etukäteen, jotta saisi mietittyä niihin vastaukset, kun taas muiden ehdokkaiden piti kohdata kysymykset ilman ennakkovalmistautumista.

Muun muassa tämän takia Trumpin lempinimi ”Crooked Hillary” resonoikin kansan parissa ja luultavasti moni jätti äänestämättä demokraatti-leirin puolueellisuuden takia kokonaan itse presidentinvaaleissa.

Tuhannen taalan kysymys onkin, onnistuuko Biden yhdistämään demokraatit tällä kertaa? Bernien kannattajat näkevät nimittäin tälläkin kertaa, että heidän suosikkinsa ei saanut tasavertaista kohtelua puolueelta esivaaleissa.

Vuonna 2016 Trumpin puheista uutisoitiin Suomessa paljonkin, mutta demokraattien leirin toilailut jäivät melko lailla uutisoimatta. Tässä onkin tärkeä oppitunti USA:n presidentinvaalien 2020 vedonlyöntiin:

Tavoitteesi on analysoida, ketä yhdysvaltalaiset tulevat äänestämään. Heidän uutistoimituksensa poikkeaa Suomen vastaavasta paljonkin. Sinun tulee seurata USA:n perinteistä mediaa ja sosiaalista mediaa monipuolisesti, jotta saat käsityksen siitä, minkä pohjalta ihmiset muodostavat mielipiteensä.

Pelkästään Suomen mediaa seuraamalla saat varsin vinoutuneen kuvan. Suomessa perinteisesti ihmetellään republikaanien menestystä, koska meidän mediamme antaa heistä usein selvästi huonomman kuvan kuin demokraateista.

Jos Trump ei olisi kohdannut viime vaaleissa Clintonia, olisi hän saanut vastaansa sosialistin. Sosialismi on USA:ssa mörkö, jota vastaan on rummutettu vuosikymmenet. Etenkin vanhan kansan on vaikea nähdä äänestävänsä henkilöä, joka maalataan sosialistiksi.

Kannattaa muistaa, että USA:ssa on todella paljon ihmisiä, jotka eivät ole rekisteröityneitä demokraatteja tai republikaaneja. He eivät äänestä esivaaleissa.

Jos demokraattien esivaalien äänestäjiin vetoaa sosialisti, se saattaa olla silti varsinaisten vaalien kannalta huono asia. Tämä oli yksi asia, mitä demokraattien puoluekoneista pelkäsi viime vaaleissa, kun sen sanottiin puoltavan Clintonia, sekä näissä vaaleissa, missä se on sanottu puoltavan Bidenia.

Neljä vuotta sitten USA olisi ollut vielä selvästi vihamielisempi sosialisteja kohtaa, joten puheet siitä, kuinka Sanders olisi voittanut Trumpin ovat vähintään vaikeasti todennettavia. Kertoimet USA:n presidentinvaalien vedonlyöntiin puoltavat myös sitä, että Clinton oli vaikeampi vastus Trumpille kuin Sanders.

Vastakkainasettelun vaalit

Trump irrotti USA:n Pariisin ilmastosopimuksesta, kun taas osa demokraattileiriä kannattaa melko radikaalia, mutta myös epärealistiseksi leimattua Green New Dealiä. Tällainen ehdokas Trumpia vastaan olisi tietänyt hyvin polarisoitunutta asetelmaa vaalitaistoon.

Toisaalta vaikka demokraattien ehdokas on keskitien kulkija Biden, pistää Trump oman show’nsa pystyyn joka tapauksessa ja edessä ovat jälleen yhdet vastakkainasettelun vaalit.

Trump sai aikaan melko raivokkaat esivaalit omienkin parissa eli republikaanien leirissä vuonna 2016, joten politiikan asiakysymykset eivät määritä keskustelutyyliä tulevissakaan vaaleissa. Trump on jo kauan nimitellyt Bidenia lempinimellä Sleepy Joe. Molemmat leirit kaivavat toisistaan kuraa niin paljon kuin vain löytävät.

Trump tuntuu osaavan tämän pelin ja hänen kannattajansa nauttivan siitä. Se tulee olemaan yksi iso tekijä näissä vaaleissa.

Toisaalta tällä kertaa Trump ei pääse hyökkäämään ulkopuolelta muiden kimppuun, vaan hänen on puolustettava omia toimenpiteitään USA:n presidenttinä. Se on selvästi vaikeampaa ja muille on kertynyt paljon aiheita, mitä nostaa esille.

Kiinnostaako sinua USA:n presidentinvaalien vedonlyönti? Ovatko USA:n presidentinvaalien 2020 kertoimet kohdillaan? Mille panokset on järkevä asettaa? Kerro näkemyksesi alla olevassa kommenttiosiossa!

Nappaa Unibetilta 30-kerroin Bidenille tai Trumpille ja betsaa USA:n presidentinvaaleja 2020!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *